Wanneer je ziek bent, dan wil je zo snel mogelijk een medicijn dat werkt. Dat ervoor zorgt dat je weer beter wordt, of, in het geval van een chronische aandoening, ervoor zorgt dat je weer kunt functioneren. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We hebben allemaal wel gehoord van de macht van de farmaceutische industrie, maar diezelfde farmaceutische industrie moet heel wat werk verzetten om de medicatie te ontwikkelen die jij misschien wel nodig hebt. Dat kan door middel van chemie, van biotechnologie en vooral door veel onderzoek op allerlei gebieden. Wist je bijvoorbeeld dat veel Crohnpatiënten een infuus krijgen dat is gebaseerd op het eiwit van muizen?
Biotechnologie

Meer onderzoek blijft altijd nodig

Is een medicijn eenmaal ontwikkeld en veilig geacht, dan is het onderzoek nog niet klaar. Het kan namelijk zijn dat er in de testfase (bijna) geen bijwerkingen zijn ontdekt, maar dat die bijwerkingen wel aan het licht komen na jaren van gebruik. Of in combinatie met andere medicatie. Ook blijft de werking van een medicijn op de lange termijn altijd een punt van aandacht. Moet de dosis op een gegeven moment omhoog of juist omlaag? Mag dit bepaalde medicijn voorgeschreven worden bij alle vormen van een bepaalde ziekte of aandoening?

De vergoedingen moeten geregeld worden

Wanneer je in Nederland in het ziekenhuis wordt behandeld, worden de medicijnen die je daar krijgt in principe gewoon vergoed door je basisverzekering. Maar wat nu als je de medicijnen thuis wilt gaan gebruiken? Dan kun je “mazzel” hebben dat het medicijn volledig wordt vergoed. Of de pech dat je een deel van de rekening zelf moet betalen. Dit komt dan over het algemeen uit je eigen risico. Een medicijn kan pas op de markt gebracht worden wanneer de ziektekostenverzekeraars, de artsen en de farmaceutische industrie op één lijn zitten. Dat kan zomaar een hele tijd duren.

Waarom lees ik zoveel over dure behandelingen in het buitenland?

Sommige medicijnen zijn nog in een testfase. En door de strakke regelgeving in Nederland kunnen patiënten hier dan nog niet geholpen worden. De overheid wil eerst zeker weten dat het medicijn veilig is. In andere landen gelden soms andere regels. Het kan dan voorkomen dat je als Nederlander de grens over moet om de behandeling te krijgen die je nodig hebt. Zeker bij een levensbedreigende ziekte kan dat de moeite waard zijn. Dat die behandeling dan zo duur is, komt omdat de verzekeraars hier pas willen meewerken bij goedkeuring van het medicijn in Nederland. Helaas kunnen sommige mensen daar niet op wachten.